butternut squash Strona startowa          Butt J Lo          Buty Haker          Buty embis          Ca colli          Buty ślubne


Tematy Butterfly Effect 2 Soundtrack Butter Pie Buttered Popcorn Butterfly Gerard Butterfly Kisses Butterfly Temple buty Lasockiego Calico Cats buty daichmann Buty DK
  • jaki;czajnik;gazowy;kupic
  • plusnet;news;server
  • diety niemowlat
  • solidarnosc plk poznan
  • komunikacja prywatna legnica
  • mustang spodnie pl
  • DODATKI NA ONET BLOGA
  • program graficzny Universe
  • Jezioro Czarne Geneza

  • Newsletter Your E-mail Address:

      Subscribe
      Un-Subscribe



    Login here
    Uid 
    Pwd
                
                         
             

     

    Search This Site
    two or three keywords

              
    Tell a Friend About This Web Site!

    Your Email  
    Friend's Email
    Message

         

                                           

                                                                                                                                         

     
    Welcome to ArticleCity.com

    Widzisz posty wyszukane dla hasła: butternut squash





    Temat: EN > PL squash, prune juice


    In news:hYpfe.16593$n93.11865@twister.nyc.rr.com, Dee wrote:
    | 1. Czy jeśli Amerykanin pisze o podawaniu niemowlętom "squash" jako
    | jednego z pierwszych pokarmów stałych, to ma na myśli dynię czy
    | kabaczek? A może jedno i drugie?
    http://www.beechnut.com/Our%20Baby%20Food/product.asp?P=38429&Categor...
    http://www.gerber.com/prodcat?catid=533


    Rzeczywiście zostanę chyba przy dyni. Po pierwsze, "butternut squash" i
    "winter squash" są słodsze niż kabaczki i cukinie, więc częściej podaje
    się je wśród pierwszych pokarmów stałych. Po drugie, encyklopedia PWN i
    tak zalicza kabaczki i cukinie do dyń, więc błędu nie zrobię. Dzięki za
    czujność!

    Hania

    Wyświetl więcej postów





    Temat: faszerowana dynia pizmowa (butternut squash)
    faszerowana dynia pizmowa (butternut squash)
    Zrobilo sie zimniej i naszla mnie ochota na dynie faszerowana.
    Niby wszystko gra - dynie mam, przepis tez ...tyle, ze nie na pizmowa :/
    No i mam maly problem - dynia pizmowa ma bardzo malo miejsca w srodku. Dodam,
    ze to moj pierwszy raz z faszerowaniem tego warzywka:/
    Jak myslicie - podpiec ja troche i wydlubac czesc miazszu?

    Przepis dla znajacych angielski tutaj :

    www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/stuffed-squash-recipe/index.html
    Wyświetl więcej postów





    Temat: faszerowana dynia pizmowa (butternut squash)
    szczerze mowiac butternut squash jest zazwyczaj pieczony lub gotowany w
    kawalkach, jakos nie spotkalam sie z nadziewaniem go...Moze to wlasnie przez ta
    mala dziure?
    Ja go zawsze pieke (nie jestem generalnie "dyniowa", to nie moje smaki) ale
    upieczony w malych kawalkach na 200C ok. 40 minut( w taka 1.5x1.5cm kostke),
    wymieszany wczesniej z oliwa z oliwek, octem balsamicznym, posiekanym swiezym
    rozmarynem,sola koszerna i swiezym pieprzem, to nawet lubie. Dzisiaj go wlasnie
    robie, jako "jarzyne" do pieczonego kurczaka i salaty. Wyświetl więcej postów



    Temat: Dynia w puszce
    Dynia w puszce to dosc geste puree, nie zawiera zadnych dodatkow.
    Robie z niego zupe lub "pumkin bread", nie lubie pumpkin pie. Czytalam gdzies,
    ze to co jest puszce jest nie dynia (pumpkin) a butternut squash.

    Zeby uzyskac cos podobnego, mysle, ze najlepiej upiec dynie a potem pokroic i
    rozdrobnic w melakserze lub blenderze. Wyświetl więcej postów



    Temat: Gotowanie w Anglii :-)
    Bene prawi Bene :) Duże żółte, to kabaczek i jest go, za
    przeproszeniem, od cholery w sklepach. Pytaj o butternut squash.
    Cukinie są mniejsze, zielone, ale gdzies widzialam ostatnio i żółte,
    ale też małe. To courgette w UK, w USA zuchini.

    Trafiłam ostatnio na bardzo smaczne pomidory w Aldi, ale takie do
    zjedzenia w ciagu dwóch dni. Jesli chodzi o tescowe pomidory, to
    jedynie te małe na gałązkach są godne polecenia, ale tez odpowiednio
    droższe.

    Nie przejmuj się wypowiedziami typu "50-70 funtów na osobę
    tygodniowo". Naprawdę niczego sobie nie odmawiamy, moja druga
    połówka potrafi naprawdę sporo zjeść, w porywach, kiedy skończą nam
    się zapasy makaronów, ryżu czy innych rzeczy, które kupuje się
    rzadziej niż świeże składniki, idzie nam 90-95 funtów na dwie osoby
    na tydzień. A wiadomo, nie co tydzień robi się takie generalne
    zakupy. Chyba, że liczysz np. lunche na mieście, to wtedy
    rzeczywiście wydaje się wiecej. Ale nie, gdy gotuje sie samemu w
    domu i zamiast żywić się na mieście, bierze się coś przygotowanego
    własnoręcznie. Dla porównania, moja siostra gotując tylko dla siebie
    i będąc na specjalnej diecie z powodu choroby (nie może jeść byle
    czego), wydaje tygodniowo 30-40 funtów.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Co to za warzywo? Butternut squash
    Co to za warzywo? Butternut squash
    Czy ktos przygotowywal cos z tego popularnego warzywa? podobno uprawianeji
    bardzo czesto uzywanej w kuchni w poludniowej Afryce. Wygladem przypomina
    duza gruszke...Nazwa jest z spisana z produktu kupionego w anglii , wiec jest
    w tym jezyku..
    Jesli ktos slyszal bede wdzieczna za jakies ciekawe przepisy. Z gory dziekuje Wyświetl więcej postów



    Temat: Co to za warzywo? Butternut squash
    Butternut squash - linki
    www.wholehealthmd.com/refshelf/foods_view/1,1523,189,00.html
    www.cooks.com/rec/search/0,1-0,butternut_squash,FF.html
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Dynia, squash
    Przepis troche "orientalny", ale ostatnio bardzo popularny w "nowoczesnej"
    kuchni amerykanskiej. Z gory przepraszam za uzywanie nazw angielskich na
    niektore produkty, to nie snobizm wyjechalam z Polski 30 lat temu i niektorych
    nazw po prostu nie znam.

    "ZUPA (z) SQUASH", naklepsza do tego jest BUTTERNUT SQUASH, ale moze byc dynia
    itp.

    Jeden duzy (butternut) squash.
    Kawalek swiezego GINGER ROOT (imbir ?)utartego na tarce.
    2 szklanki czystego rosolu z kury
    1 szklanka slodkiej smietanki
    Sol, pieprz, ostra papryka, ziele angielskie.
    Cilantro lub zielona pietruszka, lyzeczka soku z cytryny.

    SQUASH przekroic na pol i upiec w piekarniku az bedzie miekki, okolo 1 godziny.
    Lekko ostudzic, obrac, pokroic w kostke i zmielic w mikserze na mase puree.
    Polaczyc squash puree z ginger, rosolem i przyprawami, nastepnie zagotowac i
    dodac slodka smietanke, znowu doprowadzic do wrzenia. Na koncu doprawic do
    smaku (szczegolnie ostrosc papryki) i dodac sok z cytryny.
    Tuz przed podaniem posypac posiekanym CILANTRO lub pietruszka. Uwaga na
    cilantro, wiem, ze w Polsce nie wszyscy to lubia.
    Uwaga, ilosc rosolu moze sie roznic w zaleznosci od wielkosci squash(u). Zupa
    powinna miec konsystencje kremu.



    Wyświetl więcej postów



    Temat: wykancza mnie kuchnia angielska
    Trochę chyba przesadzasz. Mieszkam w Anglii od lat, nie wykorkowałam jeszcze na
    raka żołądka i nie zamierzam. Oczywiście cała masa ludzi odżywia się makaronami
    z gotowymi sosami, gotowymi potrawami czy jedzeniem z puszek. Ja mieszkam na
    wsi i kupuję warzywa od lokalnego farmera albo z organic farm. W supermarkecie
    też czasami kupię warzywa, wybór chyba zależy od indywidualnego sklepu.
    Ja mam całą masę jedzenia puszkowego na wypadek jeżeli muszę zrobić coś do
    jedzenia a nie byłam na zakupach, tak samo z mrożonkami.
    Ponadto lubię pieczone warzywa, raczej tylko pietruszkę (korzeń) bo wtedy się
    robi słodka, butternut squash i sweet potato też lubię pieczone.
    Mieszkając w Anglii nie trzeba odżywiać się typowo po angielsku, czyli fry-up,
    shepherds pie, bangers and mash. Można gotować po chińsku czy tajsku, curry też
    można robić i wcale nie z take away'a tylko gotować samemu z użyciem przypraw.
    Można też gotować po polsku adaptując dostępne angielskie produkty do naszych
    potrzeb. Wszystko zależy od ciebie jak będziesz się odżywiać i jak wykorzystasz
    to co jest dostępne w sklepach.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Oliva z oliwek-przepisy
    Oliva z oliwek-przepisy
    Wczoraj bylismy zaproszeni na zbieranie oliwek polaczone z lunchem w Davero,
    ktora jest jedna z najlepszych malych lokalnych /w Sonomie/firm produkujacych
    swietna oliwe z oliwek.
    Zalaczam link, bo maja duzo dobrych przepisow na swojej stronie internetowej,
    wszystkie oczywiscie z udzialem oliwy. Zona wlasciciela byla szefem kuchni w
    kilku najlepszych restauracji w San Francisco, pozniej miala swoja wlasna,
    teraz bardziej robia przyjecia na swoim oliwnym ranchu/zabieraja sie tez za
    wino, juz maja jeden rodzaj czerwonego, swietne, wczoraj pilismy/.
    Na lunch podala grilowane z rozmarynem kawalki kurczaka ulozone na wielkiej
    misce pelnej salaty z pestkami granata, kawalkami pieczonych kasztanow i
    vinegretem. Do tego byla zapiekanka z ziemniakow z butternut squash/rodzaj
    kabaczka/, jako jarzyne podala brukselke "al dente" podsmazana z czerwona
    cebula i kawaleczkami boczku, byl tez talerz priosciutto wlasnej roboty,
    chleb rowniez pieczony na ranchu, oczywiscie oliwki i ich wlasna oliwa do
    maczania chleba.
    www.davero.com/davero-home.php

    Wyświetl więcej postów



    Temat: Placki
    A wiele osob w Polsce nie ma pojecia, jak po angielsku jest kabaczek, czy dynia
    pizmowa (butternut squash). I mogly sie nie domyslec, ze to L u Ciebie w
    "sklaszu" to bylo L z kreska. (nie mam polskich znakow dialektycznych, sorry)

    Btw - jak w Szwecji mowia na kabaczek?
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Placki
    To pierwsze to dynia pizmowa - butternut squash.

    Natomiast to moim zdaniem jest kabaczek, ale moge sie mylic:



    I to sie nazywa marrow.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Placki
    pani.serwusowa napisała:

    > To pierwsze to dynia pizmowa - butternut squash.
    >
    > Natomiast to moim zdaniem jest kabaczek, ale moge sie mylic:
    >
    >
    >
    > I to sie nazywa marrow.
    To chyba raczej cukinia. Kabaczek jest jaśniejszy i chyba bardziej
    jednolity w "umaszczeniu".
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Dynia :)
    Ja nic z dyni nie robie, bo z takich dyniowatych warzyw bardziej nam
    smakuje butternut squash, i to z niego moj M robi zupe-krem, z
    mlekiem kokosowym, bardzo dobra. Nie udalo mi sie nigdy dowiedziec,
    czy jest polska nazwa, a czy w Niemczech tez to macie?
    Wyglada tak:


    Wyświetl więcej postów



    Temat: Butternut squash - macie pomysl jak to zjesc? ;)
    Butternut squash - macie pomysl jak to zjesc? ;)
    Kupilam w przecenie butternut squash - stwierdzilam ze to dobra okazja zeby
    sprobowac nowosci. No i teraz nie bardzo wiem jak to przyrzadzic... Moze
    macie jakis patent, nie musi byc nic wyszukanego - po prostu jakies
    wskazowki - czy to ugotowac, upiec, w calosci, w kawalkach, w skorze czy bez
    skory? Z gory dzieki!
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Butternut squash - macie pomysl jak to zjesc? ;)
    Ja dodam przepis na butternut squash chowder z Waitrose. Robilam kilka razy, to
    przeboj w moim domu.

    - 200g pack Smoked Danish Lardons
    - 1 large leek, thinly sliced
    - 1 large butternut squash, peeled, deseeded and cut into 1cm dice
    - 4 cloves garlic, chopped
    - 1 tbsp plain flour
    - 600ml semi-skimmed milk
    - fresh parley, roughly chopped
    - 4 tbsp creme fraiche or fromage frais

    Heat a large, deep heavy-based non-stick saucepan for abt 30 secs over a medium
    heat. Place the bacon lardons in the pan and cook for 2-3 mins, stirring
    occasionally, until lightly browned. Add the leek, squash pieces and garlic, and
    continue to cook for 3-4 mins more until the vegetables begin to soften, but not
    brown.
    Add the flour to the pan and, stirring well to combine, cook for 1-2 mins.
    Gradually pour in the milk and bring slowly to the boil, stirring continuously.
    reduce the heat and simmer uncovered for 7-10 mins until the leeks and squash
    are tender.
    Stir the parlsey and creme fraiche or fromage frais into the chowder and season
    with freshly ground black pepper. serve with hunks of brown crusty bread or rolls.

    Smacznego :)
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Urodzinki-pomóżcie!!!
    A może ten butternut squash z parmezanem o którym pisze mama5pus w wątku o nim.
    To naprawdę brzmi smacznie.
    A swoją drogą ambitna jesteś. U mnie w najbliższą niedzielę urodziny 3 latki
    Zosi ale ja idę na łatwiznę i będą tylko słodycze. No ale nasi goście to Polacy
    i przychodzą w porze podwieczorku. Poważne plany mam za to co do tortu a
    właściwie jego dekoracji. Kupiłam nawet specjalnie książkę: "Kids' Party
    ideas". Na razie brak tylko pomysłu na krem???? Przepisy z książki brzmią
    zdecydowanie za słodko" kostka masła i 500 gram cukru pudru" - o nie nie. Może
    ktoś pomoże i podpowie jak zrobić lekki, smaczny krem tortowy. Dorotus i
    Mamo5plus - Wy na pewno macie jakieś sprawdzone przepisy. Wiem tylko jedno - na
    życzenie jubilatki ma być różowy.
    Pozdrawiam
    Agnieszka Wyświetl więcej postów



    Temat: od kiedy podawałyście dziecku pierwsze jedzonko
    Po ukonczeniu 6go miesiaca acz niektore dzieci moga wczesniej wykazywac
    zapotrzebowanie na inne pokarmy i daja o tym znac ;)

    Najpierw zaleca sie wprowadzanie pojedynczych pokarmow,
    w pierwszej kolejnosci tych nieslodkich by pozniej nie bylo problemu z ich
    akceptacja.
    Pierwszy byl baby rice.
    Pozniej warzywa i owoce. Butternut squash, marchewka, pietruszka, slodkie
    ziemniaki, dynia, brokuly, jablko, gruszka, banan, awokado itd.
    Herbatek nie podawalam. Do tej pory nie podaje ;)
    Do picia woda. Tez po 6 mies. sie zaleca.
    Kwestie karmienia musisz sama z soba uzgodnic.
    Co jest priorytetem i jak sie z tym czujesz.
    Pi pierwsze nie musi byc wcale widac, ze karmisz.
    Po drugie jest sporo miejsc przeznaczonych do karmienia,
    np w centrach handlowych o ktorych pisalas.
    Ja np nie lubie karmic w jakims zaludnionym miejscu czy gdzie sie ludzie kreca
    bo i ja sie rozpraszam i dziecko, zwlaszcza starsze, ale zawsze mi sie udawalo
    znalezc cos bardziej ustronnego.
    Nie sadze by podawanie odciagnietego mleka bylo dobrym rozwiazaniem.

    Wyświetl więcej postów



    Temat: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka?
    Zacznij od takich rzeczy jak sweet potato czy butternut squash. Ugotuj po
    prostu na miekko (tak jak ziemniaki) i rozdrobnij z woda, w ktorej gotowalas.
    Mozesz rowniez sprobowac cukinie, marchewke. Z deserkami to samo - najlepiej na
    poczatek nadaja sie gruszki, bo nie sa kwaskowate. Ja po jakims czasie zaczelam
    mieszac smaki np slodki ziemniak z kalafiorem i szczypta malenka suszonej
    bazyli itd. Zadna filozofia, naprawde.
    Jedzenia w sloiczkach jest tez duzo, my kupujemy hipp organic i bledina danone
    (to drugie jest dla 'starszakow', sprzedaj w boots).
    Ja swojej coreczce przywiozlam raz z PL wielka torbe chrupkow kukurydzianych
    (bo tutaj tylko takie smakowe widzialam w malych paczkach i drogie koszmarnie),
    ale nie zrobily furory, mam spokoj. Soczkow i herbatek nie kupuj, odradzam,
    najlepsza jest woda, na slodkie napoje przyjdzie czas pozniej. powodzenia! Wyświetl więcej postów



    Temat: prosty sos do kurczaka..poprosze
    Na przemycaniu warzyw to ja sie znam :)
    Ostatnio synkowi to podeszlo:
    Podsmazam na oliwie cebulke lub czosnek albo i jedno i drugie, potem
    dodaje kawalki cukini i troszeczke marchewki, dodaje jakies ziola
    (za kazdym razem inne) potem dolewam odrobine wody i dusze do
    miekkosci, na koniec odrobina pokrojonego poidora, lub pomidora z
    puszki i gotowe! Tym sosem polewam mieso i makaron, czasami miksuje
    i jest taki sos - krem, swietny do makaronu swiderki.

    Wczoraj byl taki sos, ktorym polalam ryz mojemu 2-latkowi:
    podduszozna cebulka na oliwie + kawalki butternut squash + przyprawy
    + woda + czerwona soczeiwca + pomidory na koncu

    Mozliwosci jest wiele! Wyświetl więcej postów



    Temat: Czy Butternut Squash nadaje się dla 6miesięczniaka
    Czy Butternut Squash nadaje się dla 6miesięczniaka
    Pytanie jak w tytule. Czy mogę dodać to warzywko do zupki 6
    miesiecznego niemowlecia? Oczywiscie ugotowane:)
    Dodam, ze pociecha wcina juz kilka warzywnych zupek i zastanawiam
    sie nad wprowadzeniem kolejnego smaku...

    Bede wdzieczna za odpowiedzi
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Czy Butternut Squash nadaje się dla 6miesięczniaka

    liley11 napisała:

    >Nie wiem czy, sie rozni butternut
    > squash od dyni?

    Tez sie zastanawiam:) Ugotowalam dzis butternut pierwszy raz i jak
    dla mnie byl pyszny. Corcia rowniez zjadla ze smaczkiem:) Z tego co
    zauwazylam to rozni sie od dyni smakiem-jest chyba slodszy i
    konsystencja-wydaje mi sie duzo bardziej kremowy i delikatny. Jednym
    slowem pychotka. Znalazlam w archiwum troszke przepisow od dziewczyn
    i zamierzam conieco przyrzadzic dla starszych domownikow.
    Moze racuszki?? Mmmmm....
    :)
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Ślinka cieknie
    Oj cieknie slinka, cieknie i nigdy nie pozwalam sobie za dlugo
    czekac na realizacje, jesli pod reka sa skladniki, to piekarnik
    szybciutko grzeje i pieke to, na co przepis akurat rzucil sie w oko
    i skusil wyobraznie. Jutro przymierzam sie do tarty z butternut
    squash z orzechami pecan.
    A zdjecia cudowne.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: o wyzszosci karmienia piersia raz jeszcze
    Acz musze tez przyznac, ze znane mi karmiace mamy (wiem, wiem, nie
    jest to wyznacznik ale musze im oddac sprawiedliwosc)
    w wiekszosc sa uswiadomione i w temacie zdrowej diety.
    Pewnie o ile karmienie jest swiadome i przemyslane to i o zdrowa
    diete latwiej.
    I waga dziecka w normie czego nie moge powiedziec o w/w dziecku
    szwagierki (wiem, czepnelam sie ;-)) ktore z butternut squash i
    kukurydzy wylizuje tylko maslo i od co najmniej 9go miesiaca zycia
    zmiata podwojna porcje ciasta (na dodatek gotowca) i kolejne 2
    porcje lodow z galaretka plud siega do talerzy rodzicow.
    I niestety to widac po nim.
    Ale przyklad idzie z gory. Wyświetl więcej postów



    Temat: Jeszcze raz o Polakach - będziecie oglądać?
    Tak... i bardzo, bardzo reprezentatywna byla wypowiedz mlodego
    Anglika w dresie, ktory oskarza Polakow o to, ze kradna tubylcom
    prace, a sam, zamiast zbierac butternut squash za £7 na godzine woli
    pobierac zasilek.

    Podobalo mi sie to, ze sporo bylo w tym programie obiektywizmu. Ale
    i zdolowalo mnie to wszystko... nie tak powinien swiat wygladac:( Wyświetl więcej postów



    Temat: Wizyta u pediatry
    sezam jest silnym alergenem, w humusie tez jest cieciorka (nie wiem
    jak ma sie do alergii i czy jest lekko czy ciezkostrawna) i chyba
    tez sezam, w brokulach i kalafiorze jest duzo wapna, ale tych
    unikalam we wczesnych miesiacach - bo ciezkostrawne.

    bralam wapno bez mleka i bez vit D, bo ta juz byla w Pregnantcare i
    mialam problem ze znalezieniem wapna bez wit D i bez mleka. Nazywa
    sie Calcidophilus firmy Biocare kupiony w :
    yourhealthfoodstore.co.uk Teraz juz jem jogurty z probiotykami i
    zjadlam ser bialy (ekologiczny) przywieziony z PL i juz nie biore
    wapna w tabletkach.

    Daje jeszcze mojej coreczce probiotyki bez mleka kupione w tym samym
    sklepie.

    Ja zaczelam od bardzo ograniczonej diety (ze wzgledu na pokarmy
    alergizujace i wzdymajace) i powoli ja rozszerzalam obserwujac
    dziecko. Na diecie tez mozna sie najesc do woli, bo to dieta
    nieodchudzajaca. Butternut squash spisal sie na medal - pomonc
    tuczy ..ehhe


    Wyświetl więcej postów



    Temat: kleiki ryzowe
    Zaczynalismy chyba od Organix pure baby rice
    Sunrice ro nie wiem czy nie jest jakas odmiana z dodatkiem owocow i cukru juz
    (pomaranczowa chyba).
    Na poczatek szukaj wlasnie czystego kleiku czyli Pure Baby Rice. Kilka firm je
    produkuje. Jak azbestowe pisala, Hipp,
    www.hipp.co.uk/products/1_Baby_Rice.html

    tez Cow&Gate
    www.auravita.com/products/AURA/COGA10860.asp
    , Organix...
    sa wersje zwykle i ekologiczne (organic)

    Poczatkowo lepiej wprowadzac nieslodkie pokarmy czyli warzywa (mozesz
    sprobowac z butternut squash np, groszek, marchewka, dynia, czerwone
    ziemniaki ), pozniej owoce(wlasnie jablko, banan, gruszka ). Po wprowadzeniu
    najpierw owocow moga byc pozniej problemy z akceptacja mniej slodkich pokarmow.


    A do picia - woda. Zdrowe i dobre przyzwyczajenie.
    Zreszta nawet moja prawie 10latka do dzis pije glownie wode.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Jakie produkty spozywcze kupujecie w Anglii.......
    No wlasnie ja kupuje warzywa i owoce, zwracajac uwage na jakosc, pochodzenie,
    odmiane (a na to w Polsce nie zwracalam uwagi, bo wielu z tych informacji
    zwyczajnie nie bylo dostepnych!). Z warzyw polecam okre, butternut squash,
    rozne odmiany salat, rozne odmiany pomidorow, wszelkie odmiany fasoli.
    Poza tym uwielbiam kuchnie indyjska, japonska, tajska, wszystko weganskie i
    najwazniejsze, ze bylam w stanie kupic tu ksiazki kucharskie tych kuchni (i nie
    tylko) w weganskich wersjach.
    Z produktow kupuje tahini, sery tofu o smaku mozarelli, cheddara, parmezanu,
    ziola kuchni bliskowschodnich i indyjskich, red curry paste, weganskie pesto
    (jak nie chce mi sie robic wlasnego), quinoa, qourn, rozne odmiany tofu,
    orzechy pekanowe, makarony soba, orkiszowe (ale to akurat w Polsce tez
    kupowalam, wiec chyba sie nie liczy), flapjacki weganskie, gotowe samosy w
    sklepie ze zdrowa zywnoscia, suszone pomidory, ciasto filo, liscie winorosli.
    Niedawno odkrylam tez przepyszne smoothies Innocent, po artykule w dodatku do
    Daily Telegraph jestem pewna ich jakosci i wartosci wyznawanych przez firme.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Jakie produkty spozywcze kupujecie w Anglii.......

    Butternut squash to taka odmiana dyni:

    www.hormel.com/kitchen/images/refimages/seasonedinsight/fruit_veggies/squash_winter/butternut.jpg
    Mozna piec w piekarniku, uzywac w vegetable curry zamiast ziemniakow, mozna
    robic sosy, puree. Pycha!

    Ciezko mi wymienic co kupuje - raczej czego nie kupuje ;-)

    Wyświetl więcej postów



    Temat: Jakie produkty spozywcze kupujecie w Anglii.......
    Ja bardzo lubię kupować nieznane mi wcześniej warzywa: butternut squash, pasternak (parsnips), brukiew (swede), bakłażany (aubergines), małe cukinie (courgettes), różne rodzaje fasolki (mangetout, runner beans). Hummus też bardzo polubiłam. Mleko kokosowe. Kuskus, bulgur. Więcej w tej chwili nie pamiętam. :-)
    Z tym że ja w ogóle nauczyłam się gotować dopiero w Anglii, w dużej mierze z telewizji, więc uprawiam przedziwną mieszankę kuchni polsko-angielsko-chińsko-indyjsko-włosko-francusko-bógwiejakiejjeszcze. :-) Wyświetl więcej postów



    Temat: jak robicie sweet potatoes?
    zwykłe można pewnie gotować tak samo, ale sweet potatoes mają taki delikatny
    słodkawy smak
    ja je uwielbiam, do Polski też rodzince woziłam :)
    to jest jedna z tych wspaniałych rzeczy w tym kraju, te wszystkie dziwaczne
    owoce i warzywa, które widujesz na straganach u Hindusa :)

    inne egzotyczne warzywko, które tutaj też odkryłam to butternut squash, nie
    wiem dokładnie jaka jest polska nazwa, ale kształt ma to butelkowaty i jest
    chyba z rodziny dyniowatych, dostępny powszechnie w sainsburach, tesco i
    innych, robię go tak:
    przekrajam na pół, usuwam pestki, posypuję solą, papryką, mixed spices,
    cynamonem, przewracam przekrojoną stroną do dołu i piekę w piekarniku jakieś 20-
    30 minut, zależnie od wielkości. Najlepiej nakłuć nożem i sprawdzić, jak miękko
    wchodzi to znaczy, że gotowy.
    Po upieczeniu jest pyszny, soczysty, dosłownie rozpływa się w ustach, można
    nadziewać ryżem z mięsem, albo podawać obok ziemniaków do obiadu
    Wyświetl więcej postów



    Temat: zagadka kulinarna
    Formo,
    Spójrz na to:

    images.google.co.uk/images?q=butternut+squash&hl=en&lr=&sa=N&tab=wi&sourceid=tipimg

    Czy to któreś z tych?
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Moja dieta
    Jagienka, juz gdzie jak gdzie ale w Anglii to chyba nie mozesz narzekac na
    wybor warzyw, i to swiezych, czyli zdrowszych niz mrozone. Jak ide na rynek to
    nie znam nawet polowy nazw tych roznych dziwnoksztaltnych tworow. Butternut
    squash (jak po polsku???) to tylko czubek gory lodowej. Wyświetl więcej postów



    Temat: Dieta warzywna - PRZEPISY
    zupa, ktora miala byc salatka :))
    w pierwszej kolejnosci mialam ochote na salatke z brokulem, ale w sumie
    stwierdzilam, ze po calym dniu jedzenia surowych marchewek mam ochote na cos
    cieplego.

    kucharka ze mnie baaaaaaaaaardzo marna, wiec i zupa taka sobie, choc mi smakuje
    (moze dlatego, ze sie przeglodzilam)

    potrzebujemy: malego pora, sredniego brokula, polowke butternut squash (to z
    rodziny dyniowatych, wiec rozumiem, ze mozna w tej diecie), troszke soli, duzo
    pieprzu swiezo mielonego i 2 garnki :)

    ugotowalam pokrojonego w kostke butternut squash, wylowilam go i w tej samej
    wodzie ugotowalam rozyczki brokula (z odrobina soli). osobno ugotowalam pora z
    duza iloscia pieprzu, po czym wymieszalam wszystko razem, zlewajac wode z obu
    garnkow.

    nie wiem dlaczego tak, wydaje mi sie, ze por, ktory przeszedl samym pieprzem
    jest lepszy niz por, ktory przeszedlby od samego poczatku brokulem i squashem.
    ale moze to nie ma zadnego znaczenia :)

    zdjecia nie zalaczam, bo po 1)nie umiem a po 2)nic ciekawego :))

    Wyświetl więcej postów



    Temat: bylo o kokosie, a butternut squash?
    www.epicurious.com/recipes/find/results?search=butternut+squash&x=3&y=9
    Taka mala rada, w przypadku gotowaniu: ja nie obieram squasha przed gotowanien.
    Napierw kroje go na pol i gotuje na parze na polmiekko. Potem wyskrobuje srodel,
    a okropna skore wyrzucam :)
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Najsmaczniejsza rzecz jaka zjedliscie

    Ser - Oak Smoked Lincolnshire Poacher
    www.lincolnshirepoachercheese.com/

    Kurczak Label Anglaise pieczony w calosci w brytfannie wg. przepisu mojej tesciowa
    www.labelanglais.co.uk/index.htm
    Humus (recznie robiony) z tureckich delikatesow w Islington

    Dolmades ze stoiska na Borough Market
    www.boroughmarket.org.uk/
    Jajka sadzone przyrzadzane na masle przez mojego meza - najlepsze na swiecie ;-)

    Butternut Squash Curry w Busabie na Wardour Street
    www.london-eating.co.uk/10.htm
    I wiele innych rzeczy ktorych teraz nie pamietam...
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Czy tesknicie za Polska?
    Zawracanie dupy, brakuje tylko niektorych polproduktow, glownie kiszonych ogorkow. Z tego co kupisz
    tu w Tesco mozesz zrobic prawdziwe ruskie pierogi, prawdziwy bigos, nalesniki, co chcesz oprocz
    ogorkowej. I tysiace innych potraw ktorych nie zrobisz w Polsce, bo np. nie ma czegos takiego jak
    butternut squash albo artichokes.
    Dzis u mnie w domu na obiad byly malze z bazyliowym pesto i parmezanem, plus canti. Sorry, ale w
    Polsce takich zabaw sobie nie urzadzalismy.
    Jesli zarcie do dupy macie, to pretensje kierujcie w strone swoich kucharek, a nie UK :P

    Zdrowko,
    ghrom.com/index.php?go=faq Wyświetl więcej postów



    Temat: jedzenie???
    E, sie mi pomylilo: Aussie maja vegemite, zwracam honor :]

    To przy okazji opowiem o niektorych z naszych odkryc:
    - moj faworyt to butternut squash, bardzo uniwersalne i zdrowe warzywo, smakuje
    jak... hmm, nie wiem co. Sporo przepisow na internecie.
    - jerusalem artichokes, czad, mozna jej jesc nawet jak ziemniaki, jest sporo
    przepisow na salatki. Niestety moja zona ich nie lubi, mowi ze zalatuja sosna :D
    - dundhi: wyglada jak jakis rodzaj cukinii (?), ale zrobilismy z niego chalwe :O

    Porady dla emigrujacych do UK Wyświetl więcej postów



    Temat: Jakiego jedzenia z UK nie ma w PL?
    Pomidorki koktajlowe rowniez uwielbiam, ale w Polsce sa dostepne (a przynajmniej
    we Wro) - podobniez salata i krewetki, ktore najlepiej kupowac mrozone :)

    Mi brakuje butternut squash (czyli takiego rodzaju dyni) i slodkich ziemniakow,
    do tego zieloneho chilli i dobrych chinskich knajpek.

    Aha, ostatnio pod koniec dwutygodniowego pobytu w Polsce tak za mna lazil steak
    pie, ze kupilam sobie juz na lotnisku, ale to jednorazowe bylo. Wyświetl więcej postów



    Temat: The Worst of Polish

    Proszszszszszz....

    www.bbc.co.uk/radio4/theinvestigation/pip/smxey/
    mozna wierzyc oczywiscie ze to daleko siegajaca tuskowa propaganda ale mozna tez podywagowac realistycznie nie ma bata i po wyzu zawsze jest niz i ze faktycznie ludzie wracaja

    co do scenki z bilbioteki - co na to mozna powiedziec - to samo co na ta scenke z autobusu - jaki jest konstruktywny sens przytaczania takich debilnych opowiesci?co to konkretnie udowadnia? odsylam do mojej pierwszej wypowiedzi. glupota nie ma narodowosci. te burki z biblioteki zbieraja pewnie butternut squash w 'pityborrow' i tez maja swoje miejsce w ekonomii no bo kto ma ten butternut squash zbierac? ruddy cheeked farmer's son czyli legenda z 50s - we never had it so good? i don't think so



    Wyświetl więcej postów



    Temat: Mamy W Stanach - Podawanie dziecku "cereal"...
    My mieszkamy w UK i rozszerzanie diety zaczęłam od dodatku odrobiny
    kleiku kukurydzianego, tu zaleca się baby rice, ale córeczka miała
    zawsze problemy z zaparciami.
    Nastepnie wprowadzam warzywa (marchewkę, słodkiego ziemniaka, dynię
    i butternut squash, pietruszkę), owoce córeczka zaakceptowała
    dopiero po miesiącu i to tylko te łagodne i słodkie.
    A jeśli chodzi o awokado to podawałam je już w 6 miesiącu do zupki
    zamiast masła czy oliwy. Poleca się również łączyć je z bananem, jak
    pisała poprzedniczka, lecz my z w/w przyczyn bananów unikałyśmy.

    Wyświetl więcej postów



    Temat: soja, soczewica - podajecie dzieciom?
    Podaję soczewicę już od dawna. Soi jeszcze nie próbowałam.
    Robię dla nas wszystkich zupę wg przepisu Pascala:
    www.poprostugotuj.pl/index.php?page=11&recipe=363
    tylko nie na kostkach i bez czosnku, bo nie lubimy.
    Robię jeszcze zupę z czerwoną soczewicą:
    butternut squash (może być też dynia), marchewka,czerwona papryka,
    słodki ziemniak i soczewica. Może być na mięsku lub bez (wtedy
    dodaję trochę masła), miksuję na krem i podaję z grzankami.
    Smacznego
    Wyświetl więcej postów



    Temat: 16 tydz i solid food_ UK
    ja też zaczęłam od 16 tygodnia. Można zacząć później ale ważne jest aby nie
    czekać do po 6ym miesiącu bo wtedy dziecko może nie chcieć gryźć. Ja zaczynałam
    od marchwi bo od baby rice mały dostwał zatwarzenia, dobry jest też słodki
    ziemniak i butternut squash. Jeżeli jest na piersi to nie powinno się
    dokarmiać. Ja wprowadziłam pierwszy posiłek w porze lunchu i potem zwiększałam
    już do trzech dziennie i ilość.
    Pozdrawiam. Wyświetl więcej postów



    Temat: co dobrego jadacie tam gdzie mieszkacie?
    OT - butternut squash
    pamiętacie, był kiedyś taki wątek o butternut squash i nie mogę go znaleźć? co
    robicie z tej gruchy?! kupiłam no i się pytam was zanim będę szperać w necie.
    PS co do odchudzania - ja tyję tylko w Polsce bo jem bardziej z łakomstwa niż z
    potrzeby...chciałabym schudnąć 5kg, ale obojętnie co robię to nic - może już
    tak mam?! na siłownię chodziłam 10 m-cy i nic! zawsze mam tę samą prawie wagę +-
    2kg.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: co dobrego jadacie tam gdzie mieszkacie?
    Z butternut squash mozesz zrobic zupe, mozesz na grillu podpiec (i podawac z
    innymi wazywami z grilla), lub tak jak ziemniaki ugotowac i zrobic z niego
    puree.

    Lubisz Indian jedzenie, tak? Tutaj jest przepis na Curry ZUPE:
    1 butternut squash, 1 minced onion, 1 tsp. butter, 2 c. vegetable stock, 4 c.
    water, 1 tsp. curry powder, salt and pepper.
    Cut squash into chunks. In water, boil butternut squash and onion about 25
    minutes. Put through blender and puree. Put back on stove and add rest of
    ingredients. Simmer until heated through.

    Lub czasochlony chowder:
    2 cups butternut squash, 1 cup of sweet potato, 1 cup of carrots. All peeled,
    diced, and steamed until soft. 3 cups water (including water left -over from
    steaming the veg). 1/2 cup red bell pepper, 1/2 cup of onion; both diced. 2ts
    sea salt. 1 1/2ts minced garlic. 1 1/2ts basil, 3/4 ts rosemary, 1/2 ts thyme.
    All herbs chopped. 2 ts sesame oil or olive oil. 1/2 cup celery, 1/2 cup green
    bell pepper or zucchini. Both diced. 1/4 ts paprika.
    Blend the squash, sweet potatoes and carrots with the water until smooth and
    set aside. Saute the red bell pepper, onion, salt, garlic, basil, rosemary,
    thyme in the oil over medium heat for 5 minutes. Now add the remaining
    ingredients and saute for another 5 minutes. Add the pureed vegetable mixture,
    cook for another 5 to 10 minutes, and serve hot.

    Wyświetl więcej postów



    Temat: co dobrego jadacie tam gdzie mieszkacie?
    Zapomnialam napisaz ze do butternut squash pasuja jablka, groszki, pomarancze,
    sherry, maslo, seler, sery, cinnamon, orzechy (pecans lub np moje ulubione pine
    nuts), rosemary, sage i curry. Inne przepisy:

    1 butternut squash and olive oil
    Cut the squash in half lengthways, remove pips and pith, place cut side down on
    an oiled tin and roast at 350F for about 45 minutes, or until soft. Then just
    spoon the flesh out of the shell.

    3 cups cubed peeled butternut squash, 1 tablespoon brown sugar, 2 1/2 ts olive
    oil, 1 ts salt, 1/2 ts black pepper, 8 shallots, peeled and halved
    lengthwise.
    Preheat oven to 350. Combine ingredients in bowl. Pour into a lightly sprayed
    jellyroll pan. Bake at 350 for 20 minutes or until tender, stirring
    occasionally.

    Smacznego

    Wyświetl więcej postów



    Temat: niecodzienne warzywa z wszystkich stron świata
    w Anglii je się persnips (pasternak) i butternut squash
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Oliva z oliwek-przepisy
    przepisy brzmia swietnie, butternut squash pewnie zastapie jakimis malymi
    dyniami. Wiesz, mieszkalam w SF przez ponad 15 lat, ale nigdy nie udalo mi
    dobrze zwiedzic Sonomy, wiec i knajpka jest mi nie znana. Brzmi swietnie.... Wyświetl więcej postów



    Temat: butternut squash -jakie pysznosci moge z tego ugot
    butternut squash -jakie pysznosci moge z tego ugot
    ugotowac dla 11 m-cznego synka????? Wyświetl więcej postów



    Temat: Dynia :)
    annamaria0 napisała:

    > Ja nic z dyni nie robie, bo z takich dyniowatych warzyw bardziej nam
    > smakuje butternut squash

    Alez to jest odmiana dyni wlasnie
    W De nazywa sie to po prostu Butternut Kürbis a po PL dynia pizmowa
    A.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Czy Butternut Squash nadaje się dla 6miesięczniaka
    Dawalam Eli jak miala 4,5 miesiaca wg porad Giny Ford w jej knidze.
    Z dynia normalna czeka sie dluzej. Nie wiem czy, sie rozni butternut
    squash od dyni?
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Butternut squash - przepisy
    można jeszcze risotto, albo dla dziecia papkę z ugotowanego na parze butternut
    squash z jabłkiem lub gruszką Wyświetl więcej postów



    Temat: oszczedzacie swiadomie?
    U nas byly wczoraj :)
    W sosie sojowo-miodowym nieco zmodyfikowanym

    Pyyyszne!
    Po rozebraniu 7 kurczakow, w sumie 14 :)

    Do tego pieczone pomidory, butternut squash i zupa i apple crumble
    na dopchniecie ;) Wyświetl więcej postów



    Temat: Jakie produkty spozywcze kupujecie w Anglii.......
    Tak, jestem wegetarianka i staram sie byc weganka :) Rzeczywiscie, tu zycie
    jest duuuuzo latwiejsze i wygodniejsze.
    Butternut squash to jest odmiana kabaczka, masz racje.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: „skarby” ukryte pod inną nazwą
    Dziewczyny, a jak po polsku bedzie 'butternut squash'? Wiem jak to warzywo
    wyglada (kabaczkowato-dyniowate), ale nigdzie nie moge znalezc polskiego
    odpowiednika... Ania Wyświetl więcej postów



    Temat: Brukiew
    Te warzywa to dla mnie najwieksze kulinarne odkrycie w UK, dorzuce jeszcze
    butternut squash. Pieczony pasternak do Sunday roast mniam mniam. A do puree z
    brukwi dodaje marchew i troche pieprzu, tez mniam mniam. Wyświetl więcej postów



    Temat: zagadka kulinarna
    A moze byl to butternut squash?Pasuje do opisu. Wyświetl więcej postów



    Temat: bylo o kokosie, a butternut squash?
    bylo o kokosie, a butternut squash?
    jak sie do niego dobrac? bo jak go obieram, to zawsze polowe miazszu
    marnuje!! moze zaczne kupowac taki pokrojony w kostke, gotowy do gotowania?
    hmm.... any ideas? Wyświetl więcej postów



    Temat: Butternut squash-co to?
    Butternut squash-co to?
    Czy to jakas odmiana kabaczka czy jak?
    Nie moge tego znalesc w slowniku a maz nie potrafi mi wytlumaczyc,to z
    rodziny dyniowatych? Wyświetl więcej postów



    Temat: a co robicie z dyni?
    Dynia jest jednym z warzyw, ktorych nie rozumiem. jak dotad nie udalo mi sie znalezc nic co by mnie satysfakcjonowalo - ale przymierzam sie do pomyslow T.Piora (przekroj)
    Wklejam caly felieton (sprzed dwoch tygodni), bo mily jest polacm rowniez przedostatni (na stronach przekroju, o kuchni....hehehe... holenderskiej)

    "O rany, ale szybko minęło. Znaczy się, życie". Jeżeli w tym wierszyku Rona Padgetta zamienimy "życie" na "lato", bez względu na wiek będziemy mogli wczuć się w nastrój amerykańskiego poety. Bo to "jesień już, Panie", jak pisze Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki. Lato zostawiło nas daleko w tyle, z nie zawsze miłymi po nim wspomnieniami, lecz również ze zwiastunami jesieni, oby pogodnej i złotej. Jednym z nich są dynie, a ponieważ warzywa typowo letnie nie wzbudziły we mnie przesadnego entuzjazmu w tym roku, postanowiłem nie zwlekać do kalendarzowej jesieni, tylko jeść dynie już teraz, w pierwszych dniach września. Postanowiłem także sprawdzić, czy dynia pieczona dość długo pokryje się warstwą karmelu, niczym batat. Otóż tak, i jest to karmel wyjątkowej dobroci.
    Kilogram dyni należy pociąć w małą kostkę, właściwie kosteczkę półcentymetrową lub jeszcze mniejszą. Siedem drobno posiekanych ząbków czosnku i siedem łyżek natki pietruszki, też drobniutko posiekanej, mieszamy z kosteczkami dyni bardzo starannie, żeby każda pokryła się warstwą czosnkowo-ziołową. Posypujemy dynię czterema łyżkami mąki, równie pieczołowicie, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Naczynie żaroodporne, najlepiej gliniane, smarujemy oliwą, wkładamy do środka dynię, wygładzamy, żeby było równo, polewamy sześcioma łyżkami oliwy i zapiekamy w temperaturze 175 stopni przez dwie godziny. Dynia powinna być ciemnobrązowa i chrupka na powierzchni - jeżeli tak nie jest, należy piec ją aż do skutku. Świetnie pasuje do kurczaka i jagnięciny, lecz mnie najbardziej smakuje sama, bez żadnych dodatków poza żwawym białym winem.
    Moje ulubione danie - w ogóle, ze wszystkich, jakie kiedykolwiek jadłem - to ravioli nadziewane dynią i polane masłem szałwiowym. Potrzebna jest do niech jednak odmiana dyni, której w Polsce nie widuję, po angielsku zwana butternut squash. Ravioli ze zwykłą dynią też są wspaniałe, lecz to nie to. Nie ma co udawać, że jedna dynia zastąpi drugą - lepiej wymyślić coś nowego. Choćby sakwy z dynią i bryndzą. Ciasto zagniatamy na sposób prowansalski, czyli z oliwą (cztery łyżki oliwy na 250 gramów mąki, jedno jajko i cztery łyżki wody). Kilogram dyni pieczemy w temperaturze 200 stopni przez dwie godziny, wyjmujemy miąższ ze skorupy łyżka po łyżce, solimy, zawijamy w ściereczkę, wstawiamy do durszlaka i przygniatamy kamieniem bądź innym ciężkim przedmiotem. Niech tak poleży kilka godzin. Razem z dynią pieczemy przez godzinę główkę czosnku zawiniętą w folię aluminiową.
    Drobno posiekaną cebulę dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Nie powinna się zarumienić. Czosnek obieramy i przeciskamy przez sito, dodając do tak powstałego przecieru parę łyżek oliwy. W misce ugniatamy na masę dynię, czosnek, cebulę i około 100 gramów bryndzy. Dodajemy garść świeżego majeranku, bardzo drobno posiekanego, i kilka łyżek ryżu podgotowanego przez 10 minut we wrzątku oraz pieprz. Z ciasta rozwałkowanego jak najcieniej wycinamy kółka o średnicy 10 centymetrów, nadziewamy, zalepiamy i zapiekamy w temperaturze 200 stopni, dobrze posmarowawszy je oliwą, przez pół godziny.
    Zamiast do pieczonych sakiewek można użyć tego farszu (z pominięciem ryżu) do zwyczajnych pierogów lub ravioli. Gorąco polecam." Wyświetl więcej postów



    Temat: Ciężkie czasy dla łakomczuchów...
    14SuperFoods

    by Steven G. Pratt, M.D.,and Kathy Matthews

    *Beans - SIDEKICKS: All beans such as pinto, navy, Great Northern, lima,
    garbanzo (chickpeas), lentils, green beans, sugar snap peas, and green peas
    TRY TO EAT: a least four 1/2-cup servings per week - Low-fat protein. Fiber, B
    vitamins, Iron, Folate, Potassium, Magnesium, Phytonutrients.

    *Blueberries - SIDEKICKS: Purple grapes, cranberries, boysenberries,
    raspberries, strawberries, currants, blackberries, cherries, and all other
    varieties of fresh, frozen, or dried berries TRY TO EAT: l to 2 cups daily - A
    synergy of multiple nutrients and phytonutrients. Polyphenols (anthocyanins,
    ellagic acid, quercetin, catechins); Salicylic acid, Carotenoids, Fiber,
    Folate, Vitamin C, Vitamin E, Potassium, Manganese, Magnesium, Iron,
    Riboflavin, Niacin, Phytoestrogens, Low calories.

    *Broccoli - SIDEKICKS: Brussels sprouts, cabbage, kale, turnips, cauliflower,
    collards, bok choy, mustard greens, Swiss chard - TRY TO EAT: 1/2 to l cup
    daily - Sulforaphane, Indoles, Folate, Fiber, Calcium, Vitamin C, Beta-
    carotene, Lutein/zeaxanthin, Vitamin K.

    *Oats - SUPER SIDEKICKS: wheat germ and ground flaxseed - SIDEKICKS: Brown
    rice, barley, wheat, buckwheat, rye, millet, bulgur wheat, amaranth, quinoa,
    triticale, kamut, yellow corn, wild rice, spelt, couscous - TRY TO EAT: 5 to7
    servings a day
    High fiber, Low calories, Protein, Magnesium, Potassium, Zinc, Copper,
    Manganese, Selenium, Thiamine.

    *Oranges - SIDEKICKS: Lemons, white and pink grapefruit, kumquats, tangerines,
    limes - TRY TO EAT: l serving daily - Vitamin C, Fiber, Folata, Limonene,
    Potassium, Polyphenols, Pectin.

    *Pumpkin - SIDIEKICKS: Carrots, butternut squash, sweet potatoes, orange bell
    peppers - TRY TO EAT: 1/2 cup most days - Alpha-carotene, Beta-carotene, High
    fiber, Low calories, Vitamins C and E, Potassium, Magnesium, Pantothenic acid.


    *Wild Salmon - SIDEKICKS: Alaskan halibut, canned albacore tuna, sardines,
    herring, trout, sea bass, oysters, and clams
    TRY TO EAT: fish two to four times per week - Marine-derived omega-3 fatty
    acids, B vitamins, Selenium, Vitamin D, Potassium, Protein.

    *Soy (Excellent non-meat protein alternative) SIDEKICKS (in this case, forms
    of soy): Tofu, soymilk, soy nuts, edamame, tempeh, miso - TRY TO EAT: at least
    15 grams of soy protein (30 to 50 isoflavones; not from isoflavone-fortified
    products) per day and divide total daily soy intake into two separate meals or
    snacks - Phytoestrogens, Plant-derived omega-3 fatty acids, Vitamin E,
    Potassium, Folate, Magnesium, Selenium.

    *Spinach - SIDEKICKS: Kale, collards, Swiss chard, mustard greens, turnip
    greens, bok choy, romaine lettuce, orange bell peppers - TRY TO EAT: 1 cup
    steamed or 2 cups raw most days - A synergy of multiple
    nutrients/phytonutrients, Low in calories, Lutein/zeaxanthin, Beta-carotene,
    Plant-derived, omega-3 tatty acids, Glutathione, Alpha lipoic acid, Vitamins C
    and E, B vitamins (thiamine, riboflavin, B6, folate) Minerals (calcium, iron,
    magnesium, manganese, and zinc), Polyphenols, Betaine.

    *Tea - SIDEKICKS: none - TRY TO DRINK: 1 or more cups daily - Tea contains:
    Flavonoids, Fluoride, No calories.

    *Tomatoes - SIDEKICKS: Red watermelon, pink grapefruit, Japanese persimmons,
    red-fleshed papaya, strawberry guava - TRY TO EAT: one serving of processed
    tomatoes or sidekicks per day and multiple servings per week of fresh tomatoes -
    Lycopene, Low in calories, Vitamin C, Alpha- and beta-carotene,
    Lutein/zeaxanthin, Phytuene and phytotluene, Potassium, vitamins (B6, niacin,
    folate, Thiamin and pantothenic acid), Chromium, Biotin, Fiber.

    *Turkey (Skinless Breast) - SIDE KICKS: Skinless chicken breast - TRY TO
    EAT: 3 to 4 servings per week of 3 to 4 ounces (maximum, 4 ounces per serving) -
    Low-fat protein, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Iron, Selenium, Zinc.

    *Walnuts - SIDEKICKS: Almonds, pistachios, sesame seeds, peanuts, pumpkin and
    seeds, macadamia nuts, pecans, hazelnuts, cashews - TRY TO EAT: 1 ounce, five
    times a week - Plant-derived omega-3 fatty acids, Vitamin E, Magnesium,
    Polyphenols, Protein, Fiber, Potassium, Plant sterols, Vitamin B6, Arginine.

    *Yogurt - YOGURT SIDEKICKS: kefir - TRY TO EAT: 2 cups daily - Live active
    cultures, Complete protein, Calcium, Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B12,
    Potassium, Magnesium, Zinc.

    14 “SuperFoods” has shown that they can actually inhibit the incremental
    changes that lead to such diseases such as type II diabetes, hypertension,
    certain cancers, obesity, and Alzheimer's.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety przed...
    14Superfoods

    by Steven G. Pratt, M.D.,and Kathy Matthews

    *Beans - SIDEKICKS: All beans such as pinto, navy, Great Northern, lima,
    garbanzo (chickpeas), lentils, green beans, sugar snap peas, and green peas
    TRY TO EAT: a least four 1/2-cup servings per week - Low-fat protein. Fiber, B
    vitamins, Iron, Folate, Potassium, Magnesium, Phytonutrients.

    *Blueberries - SIDEKICKS: Purple grapes, cranberries, boysenberries,
    raspberries, strawberries, currants, blackberries, cherries, and all other
    varieties of fresh, frozen, or dried berries TRY TO EAT: l to 2 cups daily - A
    synergy of multiple nutrients and phytonutrients. Polyphenols (anthocyanins,
    ellagic acid, quercetin, catechins); Salicylic acid, Carotenoids, Fiber,
    Folate, Vitamin C, Vitamin E, Potassium, Manganese, Magnesium, Iron,
    Riboflavin, Niacin, Phytoestrogens, Low calories.

    *Broccoli - SIDEKICKS: Brussels sprouts, cabbage, kale, turnips, cauliflower,
    collards, bok choy, mustard greens, Swiss chard - TRY TO EAT: 1/2 to l cup
    daily - Sulforaphane, Indoles, Folate, Fiber, Calcium, Vitamin C, Beta-
    carotene, Lutein/zeaxanthin, Vitamin K.

    *Oats - SUPER SIDEKICKS: wheat germ and ground flaxseed - SIDEKICKS: Brown
    rice, barley, wheat, buckwheat, rye, millet, bulgur wheat, amaranth, quinoa,
    triticale, kamut, yellow corn, wild rice, spelt, couscous - TRY TO EAT: 5 to7
    servings a day
    High fiber, Low calories, Protein, Magnesium, Potassium, Zinc, Copper,
    Manganese, Selenium, Thiamine.

    *Oranges - SIDEKICKS: Lemons, white and pink grapefruit, kumquats, tangerines,
    limes - TRY TO EAT: l serving daily - Vitamin C, Fiber, Folata, Limonene,
    Potassium, Polyphenols, Pectin.

    *Pumpkin - SIDIEKICKS: Carrots, butternut squash, sweet potatoes, orange bell
    peppers - TRY TO EAT: 1/2 cup most days - Alpha-carotene, Beta-carotene, High
    fiber, Low calories, Vitamins C and E, Potassium, Magnesium, Pantothenic acid.


    *Wild Salmon - SIDEKICKS: Alaskan halibut, canned albacore tuna, sardines,
    herring, trout, sea bass, oysters, and clams
    TRY TO EAT: fish two to four times per week - Marine-derived omega-3 fatty
    acids, B vitamins, Selenium, Vitamin D, Potassium, Protein.

    *Soy (Excellent non-meat protein alternative) SIDEKICKS (in this case, forms
    of soy): Tofu, soymilk, soy nuts, edamame, tempeh, miso - TRY TO EAT: at least
    15 grams of soy protein (30 to 50 isoflavones; not from isoflavone-fortified
    products) per day and divide total daily soy intake into two separate meals or
    snacks - Phytoestrogens, Plant-derived omega-3 fatty acids, Vitamin E,
    Potassium, Folate, Magnesium, Selenium.

    *Spinach - SIDEKICKS: Kale, collards, Swiss chard, mustard greens, turnip
    greens, bok choy, romaine lettuce, orange bell peppers - TRY TO EAT: 1 cup
    steamed or 2 cups raw most days - A synergy of multiple
    nutrients/phytonutrients, Low in calories, Lutein/zeaxanthin, Beta-carotene,
    Plant-derived, omega-3 tatty acids, Glutathione, Alpha lipoic acid, Vitamins C
    and E, B vitamins (thiamine, riboflavin, B6, folate) Minerals (calcium, iron,
    magnesium, manganese, and zinc), Polyphenols, Betaine.

    *Tea - SIDEKICKS: none - TRY TO DRINK: 1 or more cups daily - Tea contains:
    Flavonoids, Fluoride, No calories.

    *Tomatoes - SIDEKICKS: Red watermelon, pink grapefruit, Japanese persimmons,
    red-fleshed papaya, strawberry guava - TRY TO EAT: one serving of processed
    tomatoes or sidekicks per day and multiple servings per week of fresh tomatoes -
    Lycopene, Low in calories, Vitamin C, Alpha- and beta-carotene,
    Lutein/zeaxanthin, Phytuene and phytotluene, Potassium, vitamins (B6, niacin,
    folate, Thiamin and pantothenic acid), Chromium, Biotin, Fiber.

    *Turkey (Skinless Breast) - SIDE KICKS: Skinless chicken breast - TRY TO
    EAT: 3 to 4 servings per week of 3 to 4 ounces (maximum, 4 ounces per serving) -
    Low-fat protein, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Iron, Selenium, Zinc.

    *Walnuts - SIDEKICKS: Almonds, pistachios, sesame seeds, peanuts, pumpkin and
    seeds, macadamia nuts, pecans, hazelnuts, cashews - TRY TO EAT: 1 ounce, five
    times a week - Plant-derived omega-3 fatty acids, Vitamin E, Magnesium,
    Polyphenols, Protein, Fiber, Potassium, Plant sterols, Vitamin B6, Arginine.

    *Yogurt - YOGURT SIDEKICKS: kefir - TRY TO EAT: 2 cups daily - Live active
    cultures, Complete protein, Calcium, Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B12,
    Potassium, Magnesium, Zinc.
    14 “SuperFoods” has shown that they can actually inhibit the incremental
    changes that lead to such diseases such as type II diabetes, hypertension,
    certain cancers, obesity, and Alzheimer's.
    Wyświetl więcej postów



    Temat: Za miesiąc wybory do Parlamentu Europejskiego
    NfiBZBPerWG
    Lamps need to pull a room together, whether that is by pulling two colors together or filling a space with good light, and without the right proportions it will be difficult, Skiing In Chile, Cabin Smoky Mountains, Anco Wiper Blades, Lg Dare Wallpaper, Morgan Silver Dollars, Frontier City Oklahoma, Suffolk County Massachusetts, Highest Paid Soccer Player, I Hate Hamlet, People First Federal Credit Union, How To Break Up With Someone, First Communion Gift, Easy Tartar Sauce, American Famous Quotes, Sik Trix Bmx, Ac Ac Power Adapter, United States Constitution Amendment, Animated Halloween Gifs, Lg French Door Refrigerator, Shock Collar Training, Goofy Movie Soundtrack, South African Women, The Twilight Movie, Presidential Candidates 08, Noticias De Puerto Rico, Free Virtual Makeover, Radio Controlled Airplanes, Portofino Inn Suites, Jackson County Records, When God Made You Lyrics, Department Of Corrections Minnesota, Tropicana Resort Casino, Glock Full Auto, What Is Deforestation, Lottery By Shirley Jackson, Free Printable Love Cards, Wonderful Tonight Lyrics, Passive Agressive Notes, Texas High Schools, Bmw Front Bumper, Magic Carpet Ride Lyrics, Butternut Squash Bisque, Missouri Deer Hunting, Minn Kota Endura, Funny Name Generator, Wyświetl więcej postów

     

     


    Copyright 2001-2099 - ajććć